brusszel


Csúszik a MTESZ-székház kisajátítása

Figyelő Online - Cseke Hajnalka
2014.07.31  07:31   frissítve: 2014.07.30 11:20
mail
nyomtatás
A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) a kisajátítási eljárás felfüggesztését kérte Budapest Főváros Kormányhivatalától - tudta meg lapunk.
A kabinet a Steindl Imre program keretében szerette volna felújítani a metró Kossuth téri állomásával egybeépült irodaépületet, amely tavaly december óta üresen áll, ám számítása nem vált be. Az egykor modernnek számító épület ma hervasztó állapotban vár sorsára. Bár az állam villámgyorsan szerette volna megszerezni, erre a parlament törvényt is alkotott, a folyamat vontatottan halad, sőt le is állt, ugyanis a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) a kisajátítási eljárás felfüggesztését kérte Budapest Főváros Kormányhivatalától - tudta meg lapunk. Érdekesség, hogy ugyancsak az MNV Zrt. volt az, amely kezdeményezte az eljárás megindítását. Kerestük az illetékeseket, hogy megtudjuk, mikor veheti birtokba az irodaépületet az Országgyűlés Hivatala, s mindez mennyibe kerül az adófizetőknek, ám csak szűkszavú írásos válaszokat kaptunk kérdéseinkre.

E szerint a parlament arra vár, hogy kisajátítsák az épületet, az állam tulajdonosi jogait érvényesítő MNV Zrt. pedig arra, hogy a kormányhivatal végre döntsön. Utóbbi pedig azért vár, mert időközben a vagyonkezelő a kisajátítási eljárás felfüggesztését kérte. Az MNV Zrt. lapunkhoz eljuttatott válaszában azt közölte, a kormányhivatal megkezdte a kisajátítást, amely viszont azt tudatta, hogy a vagyonkezelő az eljárás felfüggesztését kérte. Az ingatlan forgalmi értékéről, illetve a tulajdonosokat megillető kártalanítási összegről nem nyilatkozhattak, azt ugyanis a vonatkozó törvény nem teszi lehetővé. Azt sem közölték, hogy az eljárás miért áll. Egyelőre a tényállás tisztázása zajlik, azaz a kusza jogi tulajdonosi helyzetet térképezik fel. Forrásaink szerint az állam évek óta egyezkedik a tulajdonosokkal, küszöbön a megállapodás. Részleteket azonban nem árultak el, hogy ne veszélyeztessék a megegyezést. Egyik informátorunk szerint a kisajátítási eljárás is azért állt le, mert békés megegyezésre törekszik a kormány, s a kisajátítással, a perekkel csak tovább mérgesítené a helyzetet.

További részletek az e heti Figyelőben.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.